Nu är det möjligt att redigera din video på YouTube utan redigeringsprogram!

YouTube har lanserat en funktion som gör det möjligt att direkt redigera din video i YouTube Studio efter att du har publicerat den. Ja, du läste rätt! Och redigeringsfunktionerna är riktigt bra för din YouTube SEO. Du kan behålla din video som presterar bra och undvika att förlora viktig data.

Här visar jag hur du kan redigera din video på YouTube!

Redigeringsfunktionen är bra för din YouTube SEO

När du arbetar med en YouTube-kanal så är SEO-arbetet en viktig del för att attrahera nya tittare till dina videos. Med YouTube SEO så optimerar du dels för att få bra placeringar i sökresultatet på YouTube men även för att bli rekommenderad av YouTube’s algoritm för potentiella tittare som inte aktivt sökt.

Fram tills att redigeringsfunktionen fanns inne i YouTube Studio så var det enda alternativet att ta bort en video som var tvungen att redigeras och ladda upp en ny version. När man gjorde detta så tappade man den datan som video hade genererat och även placeringar i sökresultaten på YouTube (och Google!).

Med YouTubes redigeringsfunktion så undviker du att ta ner din video för redigering och då förlora viktig data och placeringar i sökresultatet, detta blir en fördel för din YouTube SEO.

Här hittar du redigeringsfunktionen i YouTube Studio

För att redigera din video på YouTube så måste du vara administratör på din YouTube-kanal och logga in på ditt konto på YouTube.

Sedan går du till din YouTube-kanal och klickar på din kanals logotyp uppe till höger. Efter att du har klickat så öppnas en drop-down meny och där hittar du genvägen till YouTube Studio.

Leta upp din video som du vill redigera genom att klicka på Innehåll (Content) i vänstermenyn inne i YouTube Studio. När du har valt vilken video du vill redigera så klickar du på viden och sedan på Redigerare (Editor) i vänstermenyn.

Du hittar genvägen till YouTube Studio uppe till höger i din kanal efter att du har klickat på din kanals logotyp.

Redigera din YouTube-video med Trimma

När du har klickat på Redigerare (Editor) i vänstermenyn så öppnas det upp en del funktioner, bland annat Trimma (Trim & Cut). Med Trimma kan du ta bort delar i din video som du inte vill ha kvar.

Klicka på Timma och sedan videon på den tidsangivelsen som du vill att redigeringen (bortklippet) ska börja, därefter klickar du på Dela (Split). Klicka sedan på tidsangivelsen där du vill att bortklippet ska avslutas, därefter igen på Dela.

Du kan klicka på Zooma till höger om du vill se närmare detaljer på vilka delar som du vill klicka bort.

Förhandgranska din redigerade YouTube-video

När du har markerat vad som ska klippas bort (Dela-funktionern) så kan du klicka på Förhandsgranska. Du kan dra tidslinjen fram till de delar som du har klippt bort och tryck sedan på spelfunktionen i video strax ovanför.

Din YouTube-video startar och du kan nu se resultatet av din redigering.

Så ångrar du redigeringen

Om du ångrar din redigering så behöver du inte vara orolig, det finns tre metoder för att återställa din YouTube-video.

  1. Du kan klicka på pilen med rubriken Ångra, då backar du ett steg tillbaka i din redigering.
  2. Klicka på krysset ovanför klippet som du har tagit bort, då ångrar du en specifik redigering.
  3. Rensa alla så tar du bort alla redigeringar i din YouTube-video.

Lägg till oskärpa i din YouTube-video

Om du inte vill visa en person eller något annat i din video så kan du i efterhand lägga ett blurr (oskärpa) över. Blurret kan du lägga på många olika delar i din YouTube-video och på precisa tidsangivelser.

När du startar funktionen så kan du välja att blurra ett ansikte (Oskarpt ansikte) och då börjar YouTube leta efter ansikten i din video. När YouTube har scannat din video så väljer du därefter vilka ansikten som ska bli oskärpa.

Om du istället väljer Anpassad Osäkrpa så kan du själv placera ett blurr över ett objekt, exempelvis en logotyp som du inte vill visa.

Du hittar Blurr-funktionen direkt under Trimma-funktionen till vänster om din YouTube-video som du vill redigera.