Passiv inkomst – 14 idéer & allt du behöver veta!

Uppdaterad 2022-03-20

Här finns allt du behöver veta om du vill börja skapa passiv inkomst!

Här går jag igenom vad du ska tänka på som vad som krävs av dig, vad passiv inkomst är och mängder av exempel som du kan välja mellan. Och ja, du kan tjäna stora pengar! Både som Content Creator, genom investeringar och som entreprenör. Och välj själv om du vill starta vid sidan om ditt jobb och om du vill satsa 100%.

Jag arbetar själv med passiv inkomst och här delar jag mina insikter. Scrolla ner och börja din resa mot att bygga passiva inkomster redan idag!

Vad är passiv inkomst?

Passiv inkomst är pengar som kommer till dig tack vare aktiviteter och insatser som du har gjort tidigare. Att få inkomster passivt per definition innebär att du inte säljer din tid som frilansare, det är mer en sidinkomst. 

Exempel på passiv inkomst kan vara utdelning på aktier, intäkter från en bok som du har skrivit eller en musikslinga, ett ljud eller en hel låt som du har gjort.

Vad är passiv inkomst? Det är en investering i tid och eller med pengar som du gör nu och ger dig avkastning längre fram. Och gärna över en lång tid!

Passiv inkomst är en av tre metoder att tjäna pengar på!

Man kan förenklat dela in alla inkomstströmmar i tre huvudkategorier där passiv inkomst är en av dessa. Här är de tre olika metoderna för att “tjäna” pengar;

  • Arbete – du genomför något under en tid och får ersättning, exempelvis betalt i lön
  • Portfölj – värdepapper som exempelvis aktier, fonder och kryptovalutor
  • Passiv inkomst – du skapar något och investerar din tid nu men det du skapar kan ge dig inkomster över en längre tid

Kan man leva på passiv inkomst?

Ja, du kan kan leva på passiv inkomst. Din passiva inkomst kan bli så pass stor att du kan leva enbart på den till 100%. Du kan bygga upp flera passiva inkomster som blir din stabila grund för resten av livet om du vill.

Då kanske du fråga dig varför inte alla har en passiv inkomst?

Jag kan gå till mig själv. Det var ingen som berättade om detta för mig när jag växte upp, men det var i och för sig innan Internets tid. Med Internet har möjligheterna med passiv inkomst exploderat.

I skolan pratar man inte alls om inkomster från sidoprojekt eller passiva inkomstflöden så där kan du inte heller förvänta dig något.

Jag reflekterade först om passiva inkomster när jag var strax över 40 år. Några år innan hade jag hört någon nämna att det var bra med flera inkomstflöden men inget om passiv inkomst. Dörren till passiv inkomst för mig kom dels med boken ‘Rich dad, poor dad’, skriven av Robert T. Kiyosaki. YouTube hjälpte också till när jag började fördjupa mig i ämnet och det dök upp en hel del automatiskt för mig och tillräckligt många gånger för att få mig att bli nyfiken.

Hur mycket pengar kan man tjäna på passiv inkomst?

Du kan relativt enkelt tjäna några tusen kronor i månaden med passiv inkomst.

Men så klart kan du även tjäna miljontals kronor med passiva inkomster. Om vi bortser från allt vad gäller att ha tur och istället fokuserar på det du då måste göra för att komma upp i de summorna är ofta att outsourca en del av produktionen och arbetet. 

Även om du inte kommer upp i miljonbelopp så kan tiotusentals kronor varje månad bli en avgörande del i ditt liv som kan bidra en högre tillvaro i vardagen exempel att resa på semester eller betala av lån ett snabbare tempo. 

Jag satsar på passiv inkomst och lär mina barn vad det är!

Jag var runt 45 år när jag började förstå vad det var och året efter började jag så smått med egna projekt. Fram tills dess har jag mest fokuserat på att bygga olika företag som ger mig mig min huvudinkomst och som kan bli passiva inkomster vid vinstutdelningar. Eller kapitaltillskott om de säljs, om jag bestämmer mig för det.

Idag har jag två passiva inkomster som ger mig intäkter (jag har lagt dom i ett bolag så då heter det inte inkomster utan intäkter men är i princip samma sak). Utöver dessa två så ägnar jag en del av min fritid åt tre andra projekt som även de ska bli passiva intäkter i framtiden.

Jag har två barn och de har jag börjat prata med om passiva inkomster så att de får med sig det tänket när de blir vuxna och ska ansvara för sin egen ekonomi. 

Hur får man passiv inkomst?

Hur får man inkomst utan jobb kanske du undrar!? Och hur får man passiv inkomst?

Först och främst, om du saknar ett startkapital (som de flesta gör tror jag) så får du inget alls. Du måste satsa din tid för att bygga upp något som ger dig passiv inkomst. Och på vägen kommer det högst troligt att kännas omotiverat, trist och kanske hopplöst. Den känslan har de flesta som lyckats haft, inte bara en gång utan under många gånger.

Det finns 5 st huvudmetoder som du kan använda för att få passiva inkomster.

  • hyra ut något – bostad, sommarstuga, bil etc.
  • skapa ett distributionssystem – du sammanför människor och tar betalt för att de gör affärer
  • en digital tjänst – ett kunskapstest, designa digitala ikoner eller utveckla en mjukvara
  • skapa innehåll (Content) – en blogg, YouTube-kanal, skriv en bok eller skapa en kurs
  • utdelning – du äger aktier eller liknande som inte är passiv inkomst men om det ger dig utdelning i vinst så är just utdelningen det
Hur får man passiv inkomst?
Först och främst, du får inget! Du måste skapa en rutin eller ett system som ger dig inkomst, exempelvis hyra ut något, skapa innehåll som ger dig annonsintäker, sälja onlinekurser eller investera och få utdelningar.

Vad är semi-passiv inkomst?

Semi-passiv inkomst är det när du gör en insats nu och sedan måste göra en del arbete löpande för att du ska kunna göra det som krävs. 

Ett exempel på en semi-passiv inkomst är att sälja produkter via dropship p Amazon. Du måste köpa in produkterna, skeppa produkterna till ett Amazon-lager och sedan hantera framtida inköp. Kundtjänst kan du outsourca om du vill och likaså annonsering men då behöver du kapital utöver de som du behöver för inköp av produkter.

Ska jag säga upp mig för att börja med passiv inkomst?

Om du funderar på att satsa på att bygga upp passiv inkomst och samtidigt ha pengar för att leva av så att du kan betala mat, boende och mycket annat….ja då behöver du antingen ha ett inflöde av pengar (exempelvis ett jobb) eller kapital som ska täcka kostnaderna.

Om du saknar kapital så se till att ha ett jobb under tiden som du bygger upp din passiva inkomst. Valet är ditt men kör på tills att du är säker på att du kan lämna ditt jobb, om du nu ens vill det för det behöver du inte göra.

Hur lång tid tar det innan man tjänar pengar på passiv inkomst?

Och startsträckan för att komma dit beror på dina förutsättningar, om du har kapital redan idag, om du har en speciell talang eller startar från noll.

Generellt kan man säga att det oftast krävs en hel del tid för att komma dit där din passiva inkomst är så stor att du kan leva på den. 

Hur lång tid det tar för dig innan du tjänar pengar på passiv inkomst handlar främst om tre variabler;

  • Dina nuvarande färdigheter, alltså vad kan du idag som är en fördel ex. rita, skriva, videoredigering, fotografera, har en bra röst
  • Dina kunskaper, vilka ämnen har du mycket kunskap om som du kan använda till din fördel ex. har du stor kunskap om träbåtar och hur man underhåller dom eller om libanesisk mat
  • Hur mycket tid du lägger på att bygga upp något som ger din passiv inkomst, det är det mest avgörande av alla tre variabler. De andra två nämnda kan du lära dig med tiden men det avgörande är alltid din tidsinsats.

Har du ett intresse för något ämne som du kan mycket om så är det en stor bonus. Om du är intresserad av ämnet som du ska lägga ner massor av tid på så är min tro att din chans ökar att du faktiskt orkar ha tålamod för att investera den tiden som det krävs.

Vilken är den bästa passiva inkomsten?

Du kanske vill välja den passiva inkomst som är bäst och undrar vilken det är!? Nja, det finns inget bra svar på det. Inte mer än att det bästa är det som du redan kan och tycker om att göra som dessutom har en stor potential i inkomst (intäkter).

Och dessa kombinationer är ju olika för alla personer så därför är det svårt att ge ett enkelt och rakt svar.

Satsa på passiva inkomster online

I jakten på den bästa passiva inkomsten så är det bästa du kan göra, enligt mig, att minska ditt konsumerande av innehåll på nätet och fokusera på att skapa istället! Bli en producent istället för en konsument i avseendet där du lägger timmar på att scrolla och se vad andra har gjort.

Det finns så många olika möjligheter med att skapa passiva inkomster online, direkt på nätet. Det du behöver göra är att börja med något som intresserar dig. Acceptera att du kanske inte kan något alls och ge det tid. Räkna med att det kan ta flera år innan du tjänar tusentals kronor och ge aldrig upp på vägen.

Vad är sidinkomst?

Sidinkomst är det som du tjänar vid sidan om din huvudinkomst, vanligtvis en lön för en anställning.

En sidinkomst kan vara något du gör för andra och erbjuder din tid mot ersättning men det kan också vara din passiva inkomst.

Är passiv inkomst samma sak som sidinkomst?

Inte per definition men det kan vara samma sak, ibland. En passiv inkomst kan vara en del av alla dina inkomster, då är det en sidinkomst. Men när din passiva inkomst blir så stor att den blir din huvudinkomst, ja då är det längre inte en sidinkomst.

14 Idéer på Passiv inkomst med tips & exempel

Här kommer mina idéer på passiv inkomst som jag fångar upp med tiden. Listan fylls på efterhand och det finns även exempel och tips för vissa, framför allt de som jag själv har erfarenhet av.

1. Uthyrning av fastighet

Äger du en fastighet så kan du hyra ut hela denna eller delar av den, kortsiktigt eller långsiktigt. Idag är det väldigt enkelt att registrera sig på exempelvis Airbnb och du kan vara igång inom några dagar.

Du kanske har en sommarbostad eller ett hus som du ärvt eller kan köpa för kapital som du har. Ibland kan det vara värt att till och med belåna fastigheten utöver den kontantinsats som behövs och ändå få det att gå runt ekonomiskt. 

Om du har en fastighet i ett attraktivt läge, exempelvi nära havet, nära årliga stora evenemang eller nära högskolor och universitet så finns det goda chanser till uthyrning.

Tänk på att det finns lagar och ekonomiska regler att följa gällande beskattning vid uthyrning så detta bör du fördjupa dig i.

2. Vinstutdelningar vid ägande av aktier

Köp aktier när du har kapital och köp sådana som brukar ge vinstutdelning. Här kan du tänka att det inte är själva värdet på aktien som du fokuserar på utan snarare om företaget brukar ge vinstutdelning. Kolla historiken för bolaget om de brukar ge utdelning, om de brukar göra det så kan det vara rätt aktie. 

Utöver detta så bör du såklart undersöka om bolaget har god soliditet och likviditet samt göra en bedömning om bolaget har en framtid. Jag tänker inte gå in på allt som du bör ha koll på när det gäller aktier utan lämnar främst tipset att hitta aktier som gör vinstutdelningar årligen.

3. Blogg med Affiliate Marketing & annonser

Om du är bra på att skriva, skriver snabbt eller tycker om att skriva så har du en riktigt bra förutsättning för att skapa en webbplats (eller blogg) där du helt enkelt fördjupar dig i ett ämne och tjänar pengar genom affiliatemarknadsföring. 

Denna metoden är en av de bättre tycker jag och jag har själv sådana webbplatser som ger passiva intäkter. 

I Sverige finns det goda chanser till att tjäna pengar på sin blogg och du behöver inte vara en kändis för att lyckas. Du behöver inte ens synas med ditt namn elleransikte för att lyckas, du kan vara helt anonym.

Hela logiken bygger på att förstå vilka frågor som efterfrågas inom ett ämne och sedan bygga en webbplats kring det. Utöver att skriva så behöver du kunna sökmotoroptimering (SEO), vilket handlar om att komma högt i Googles sökresultat. Detta är viktigt eftersom det troligen blir Google som kommer att stå för den största delen av besökare år efter år då det är där vi går för att hitta det som vi söker.

Du behöver även förstå hur man bygger en webbplats (blogg) men låt inte det avskräcka dig, det är idag mycket enklare än vad det var för 10 år sedan när jag började. Idag kommer du långt genom att trycka på ett par knappar. 

Jag föredrar wordpress före andra system men här kan du välja det som passar dig bäst. 

När du väl kommer högt upp i Google’s sökresultat så kan du tjäna pengar genom att tipsa om olika företag och deras produkter eller tjänster. Metoden heter Affiliate Marketing och du får senare betalt när dina besökare går från din webbplats till de du har tipsat om och genomför ett köp. Du får en provision som oftast är mellan 5-20% av det som de betalade vid köpet.

Vid riktigt många besökare så kan det också vara klokt att addera annonser från olika annonsnätverk som exempelvis Google Adsense. Då får du betalt när dina besökare ser annonserna som finns inne på din webbplats.

4. Gör grafiska ikoner & symboler

Har du en grafisk ådra inom dig, oavsett om du redan kan skapa design eller inte så kan du lära dig. Du kan skapa symboler som passar till webbplatser, videos på YouTube eller i sociala medier eller passar för appar i mobiler. Symbolerna kan vara typiska runda med ikoner för att gilla något (like), ladda hem något, följa någon, pilar och mycket mer. 

Symbolerna kan du göra i ritprogram och är du inget proffs idag så kan du lära dig (!). Det finns mängder av kurser och instruktioner helt gratis som du kan hitta på Google eller YouTube.

När du har skapat dina symboler och ikoner så kan du ladda upp till försäljning på olika marknadsplatser som exempelvis Envato.

Var börjar du? Du börjar med att lära dig ett program och behöver du gå en kurs så gör det. Därefter försöker du förstå vilka symboler som det säljs mest av och sedan väljer du din nisch med färger, om du ka göra liknande som säljer bra eller göra helt egna om du har en unik idé. Därefter satsar du på att sälja dessa genom att ladda upp dom på olika marknadsplatser.

Ritprogram och designprogram där du kan skapa symboler och ikoner:

  • Canva
  • Adobe Illustrator

Marknadsplatser där det säljs symboler:

  • Envato

5. Skriv en bok

Det låter kanske stort att skriva en bok men det kan göras på många olika vis nuförtiden i jämförelse med hur det gjordes för 10 år sedan.

Först och främst så handlar det om att inte skrämmas av hur stort det kan kännas och dela upp det i många som moment. Ett exempel på att bryta ner ditt bokskrivande är att dela upp det så att du skriver lite varje dag. Om du kan skriva 1 timme om dagen så kommer du långt och att skriva 30 minuter en dag är bättre än inget alls.

Du kan skriva böcker som handlar om din hemstad, restips, recept eller bakning inom ett litet område (exempelvis för de med IBS), gör en bok som lär ut något, en barnbok eller skriv en roman.

Du behöver inget speciellt program för att skriva en bok och du kan göra allt o Google’s gratisprogram ‘Google Dokument’.

När du väl har skrivit klart så kan du antingen vända dig till ett bokförlag för hjälp med redigering och produktion. Andra alternativ är att lägga upp den som pdf eller anpassa den för digitala läsverktyg och helt skippa bokproduktionsdelen. Om du skrivit den på engelska så kan du ladda upp den på Amazon och sälja den helt digital via deras ehandelsplattform, som är global.

Det är enklare än någonsin att skriva sin egen bok och det finns bra kurser på nätet som guidar dig i hur du kan göra. 

Däremot så har det inte blivit lättare för det med att sälja böcker eftersom det finns en uppsjö av böcker numera, men så är det med det mesta så låt dig inte skrämmas av det.

Din bok kan också ses om en del i ditt egna varumärke om du arbetar med att positionera dig inom ett ämne, då kan en bok ge dig en bra skjuts.

6. Gör musik, även om du inte kan spela instrument

Har du ett musiköra så gör hela låtar, ljudslingor eller beats. Numera behöver du inte kunna spela ett instrument för att kunna göra och sälja musik, du kan göra allt via din dator. Du kanske går och nynnar på ett beat eller en melodi, se till att få ner den med hjälp av olika musikprogram och lägg sedan ut den till försäljning.

Din musik kan säljas för kommersiellt bruk som företag som letar efter musik till sin marknadsföring, filmproduktionsbolag som söker musik till sin film eller musikproducenter som letar efter ny inspiration.

Om du kan spela ett instrument så har du såklart en fördel och kan spela in delar eller hela låtar med ditt instrument. Din musik kan köpas av andra, exempelvis musikproducenter.

Om du har gjort helt egna låtar som kan du såklart lägga upp dom i olika kanaler och tjäna pengar på din musik. Du behöver inte alls kunna sjunga för att fånga lyssnare, du kan spela ditt instrument som solo eller tillsammans med andra musiker. Ett annat alternativ är att du spelar ditt instrument i kombination med bakgrundsbeats som du skapa via datorn.

Oavsett hur du skapar din musik så ställs det höga krav på att din inspelning måste vara av bra kvalitet. Om du spelar in musik så måste du spela in i en studiomiljö och det kan vara kostsamt att bygga sådana själv men det går att hyra in sig i sådana och det kan vara värt den investeringen, om du tror på din idé.

7. Spela in och sälj ljud

Liknande musik så finns det mängder av ljud som säljs för olika ändamål. Det kan vara ljud av regnet som droppar mot ett fönsterbleck, en snarkande hund, ljudet av en person som skriver med ett tangentbord, ljudet av att hälla upp en kopp kaffe eller en man som kliar sig i skägget.

Fantasin sätter inga gränser när det gäller ljud och många som skapar reklam eller filmer letar efter inspelade ljud för att slippa producera dessa själv. Tänk på att du måste ha bra tekniska hjälpmedel för att spela in riktigt bra ljud utan störande ljud från omgivning.

8. Spela in din röst

Om du har en unik röst så kan du spela in olika ord och meningar som du kan sälja. De som kan vara intresserade kan vara företag och producenter till filmer eller musik.

Dina inspelningar kan säljas till flera ändamål och blir på så vis passiv inkomst.

Om du spelar in ljud med din röst efter beställning så är det per definition inte passiv inkomst utan snarare en sidinkomst där du säljer din tid vid ett tillfälle. Och detta är ju inget fel men är inte passiv inkomst eftersom du inte säljer samma inspelning flera gånger.

9. Designa strumpor

Du kan faktiskt tjäna pengar på att designa strumpor och andra merchandise, och det bästa är att du behöver inte vara en expert på design. Däremot behöver du lära dig ett designprogram om du inte redan kan det. 

När du väl har lärt dig ett designprogram så finns det mängder av färdiga figurer som du får använda och kan kombinera i egna stilar och sedan sälja. Och du behöver inte köpa in några strumpor och det behöver inte kosta några pengar alls.

Det du behöver ha är tålamod och designa en himla massa strumpor, troligtvis ett par hundra innan det börjar hända något. Men ge dig tid så lär du dig en hel del samtidigt som du designar strumpor.

Det finns designprogram som kostar en hel del men själv använder jag främst Canva och då den betalande delen. Tänk på att du måste ha den betalda versionen för att få tillåtelse att sälja design med figurer som du finns inne i designprogrammet och att du måste justera designen något, exempelvis byta någon färg eller använda den i kombination med andra element så att du gör något unikt.

Canva finns både som gratisversion och betalande och kom ihåg att du ska använda den betalda versionen som går på ca 130 kr. Det finns även mängder av instruktionsvideos om Canva på YouTube som du kan få tips från i ditt designande av strumpor.

När du väl har designat strumpor exporterar du din fil och laddar sedan upp den på ett konto i några av de marknadsplatser som erbjuder dig som designer att sälja dina designer. 

Jag använder främst Redbubble men det finns ett gäng andra också som exempelvis Teespring och Amazon.

När du designar strumpor så tjänar du oftast mellan 10-20% av det pris som konsumenten betalar och det enda du behöver göra är att designa strumpor. Det kostar inget mer än själva designprogrammet och allt annat tar marknadsplatsen hand om. Du slipper inköp och ligga ute med pengar, du slipper hantera kunder och betalningar samt producera och leverera. Allt tar marknadsplatsen hand om.

10. Dropshipping

Dropshipping är en metod som innebär att du säljer produkter som andra levererar. Du kan sälja det i egen webshop eller på sk Marketplaces, som exempelvis Amazon.

Jag hävdar att Dropshipping inte är en helt passiv inkomst utan snarare en semi-passiv inkomst. 

Vid dropshipping på Amazon så måste du köpa in produkterna och leverera dessa till ett Amazonlager. Sedan måste du marknadsföra produkterna på Amazon med hjälp av Amazon SEO, Amazon Ads eller från externa digitala kanaler som exempelvis via Google Ads, sociala medier, influencers eller publishers (affiliate marketing). Utöver att marknadsföra dina produkter så måste du sköta kundservice löpande. Så med allt ovan så blir det inte en stor tidsinvestering som du sedan kan skörda över en lång tid utan snarare ett dagligt löpande arbete.

11. Skapa & sälj NFT

Om du har en konstnärstalang och kan rita eller måla, framförallt på digitala enheter som en ipad och i ett ritprogram så finns en enorm möjlighet. NFT (non fungile token) kan vara digital konst som exempelvis en bild som du har skapat och så säljer du ett eller flera digitala original på en auktion. Just nu bubblar NFT-konst av både galna auktioner och en del bluffar men min tro är ändå att här finns en potential som vi bara har sett början på.

NFT-tekniken kan användas till så mycket och konst är bara en, musik, betyg, värdepapper, produktgarantier och mycket annat går att använda i den här teknologin.

Men just NFT-kost kan säljas på öppna auktioner som exempelvis Opensea. Om du inte alls kan använda ritprogram så gå en kurs och börja lära dig. Du kanske har en ny karriär om 10 år och på vägen tills dess så har du lyckats skapa passiv inkomst så rensar dina skulder och bygger din ekonomi starkare.

Med NFT kan du bestämma hur avtalet ska se ut och du kan bland annat begära att få en viss procent (%) av framtida auktioner och på så vis kan du skapa ett flöde av mindre passiv inkomst som kan växa till sig över tid om din konst blir populär.

NFT är ett extremt osäkert kort men helt klart intressant att titta på och testa sig fram. Jag har ännu inte några NFT men vem vet, kanske om några år när dina målarfärdigheter har utvecklats.

12. Tjäna pengar på en YouTube-kanal

Skapa din egen YouTube-kanal och tjäna pengar på annonserna som visas eller genom affiliateintäkter. Du behöver inte synas framför kameran och bli kändis om du inte vill, du kan skapa sk faceless channel och använda andras videos och göra dina egna.

Om du känner för att stå framför kameran så kan du såklart även göra det.

Räkna med att det tar minst 100 videos innan du ser någon större effekt på dina intäkter. Och vill du kunna leva på intäkterna från din YouTube-kanal så räkna med att det kan ta minst 3 men troligen närmare 5 år innan du lyckas.

Det finns en hel del som man bör kunna för att lyckas med en YouTube-kanal, allt från hur man skapar en intressant video, hur bilden som andra ser och klickar på ska se ut (sk thumbnail), hur man ska skriva sina texter till videon, hur man hittar sökord som bör finnas med i texten, all teknisk utrustning som kan användas, videoredigering och sedan alla analys som kan göras av dina videos.

Att tjäna pengar på YouTube är fullt möjligt men ge det tid. Och det finns faktiskt flera bra kurser att gå om du är intresserad. Jag har själv gått två olika för att vinna lite tid och få ta del av de andras kunskaper som redan har lyckats på YouTube.

 Det finns två olika kurser där den ena har jag fullföljt och har fokus på sk faceless channels och den andre har jag knappt påbörjat.

Den med faceless channels drivs av Matt Par. Det är en ung kille som har byggt flera kanaler och delar nu med sig av sina kunskaper i en egen kurs.

Den andre kursen som jag knappt har påbörjat drivs av Income School och det är samma gäng som även har en affiliatekurs som jag har gått, vilket var riktigt bra.

Såklart behöver du inte gå kurser och du hittar rätt mycket på YouTube redan idag. Utmaningen är att man ofta behöver något strukturerad information för att man enklare ska förstå helheten snabbt, men det är ju inget tvång.

13. Onlinekurser

Idag är det superenkelt att skapa kurser och sälja dom online. Du kan skapa kurser inom vilket område som helst som du bemästrar som exempelvis om du är bra på ett program, på att måla, att snickra, laga mat eller något annat.

Du kan skapa en onlinekurs genom din dator, en webbkamera och en mikrofon. Och med mer avancerad utrustning bli såklart kvalitén på ljud och bild bättre men du kommer långt med det som du redan har.

Det du behöver är att skapa onlinekursen och lägga allt som behövs för att kunna lansera den. Att skapa en onlinekurs tar tid och oftast flera månader om du gör det vid sidan om ditt vanliga jobb.

Jag har skapat en del onlinekurser och det som tar mest tid är att skapa allt material till presentationen i de olika modulerna och alla script för vad du ska säga.

Själva inspelningen av kursen tar också tid men efter ett tag så går det momentet snabbare.

När du väl har skapat din första kurs så kan du ladda upp den till försäljning på utbildningsportaler som Udemy eller Skillshare. Om du hellre vill ha en helt egen plattform så kan du skapa din kurs och sälja den via Kajabi.

14. Sälj dina fotografier

Dina fotografier som du har tagit med din mobiltelefon eller en systemkamera kan du sälja. Det finns oändliga möjligheter med att sälja fotografier för olika ändamål. Det kan vara fotografier på allt möjligt hus, bilar, ljus, i olika miljöer, människor, barn eller djur.

Det är hård konkurrens men samtidigt kan du utveckla dina färdigheter i att fotografera och försöka tjäna en slant. Dina bilder kan säljas över lång tid och blir på så sätt en passiv inkomst.

Du kan sälja dina mobilbilder på foap eller de som du tagit med systemkamera på webbplatser som på exempelvis stockphoto.

Din betalning får du när du har sålt en bild och först då.