Idag läste jag ett av de mest intressantaste blogginläggen någonsin, det fyllde mig med spänning, respekt och avund. Journalisten Johan Ripås har gjort ett imponerande jobb med att avslöja “den etiopiska videobluffen” som handlar om hur etiopiska regimen förfalskade bevismaterial för att få de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye gripna och fängslade.

Johan RipåsJournalisten Johan Ripås är korrespondent för SVT i Nairobi och för några veckor sedan fick han ett telefonsamtal från en okänd man som senare visade sig vara Abdullahi Hussein, en man som har jobbat för de etiopiska myndigheterna och som ville berätta hur det verkligen låg till med fängslandet av de svenska journalisterna.
Johan sov inte på tre nätter samtidigt som han, med risk för sitt liv, kämpade med att få fram bevismaterial.

Johan skriver bl.a. så här i sitt inlägg:

På flygplatsen kommer jag överens med SVT att vi ska sända ett sms när vi är i luften. Inte en rad eller sekund får publiceras medan vi är kvar på marken.

När propellerplanet lämnar marken skickar Johan sitt sms till SVT:

Vi lättar från marken. Publicera nu.

När han nu, i mina ögon, har lyckats gräva fram året scoop så blir priset att han knappast kan åka tillbaka till Etiopen så länge den nuvarande regimen finns kvar.
OCH det som slår mig när jag läser Johans inlägg är, tänk så olika vi är som människor där vissa vill uppnå en större uppgift i livet och genom sitt jobb tar stora risker för sitt liv för att få fram sanningen och rättvisan.
Du kanske undrar vem Johan Ripås är? Han har gjort en del intressanta granskningar och reportage bl.a. den om The Phone House och “Säljsekten”.

Jag rekommenderar dig att läsa hans blogginlägg “Avslöjandet av den etiopiska videobluffen” som handlar om hans upplevelser de tre dygnen, verkligen imponerande gjort! Och detta måste vara årets scoop!