Idag är det hela 50 år sedan Martin Luther King Jr. höll sitt berömda tal “I have a dream” vid en av de största fredsdemonstrationer som någonsin har genomförts i världen. Närmare 200.000 personer samlades i Washington framför Lincolnmonumentet när Martin Luther King Jr. berättade om sin dröm om ett liv utan rasism och lika villkor för alla människor.

Martin Luther King Jr. är en av den störste aktivisten för lika medborgarrättigheter genom tiderna och han blev tyvärr endast 39 år när han mördades 1968. Innan sin död fick han bland annat uppleva att hedras med Nobels fredspris och som den yngste genom tiderna någonsin, vilket var en ny kunskap för mig. Efter hans död hyllas Martin Luther King Jr. årligen i USA sedan 1986 och med en egen helgdag.

King’s dröm har inte uppfyllts

Det Martin Luther King Jr. gjorde för 50 år sedan påverkar oss än idag men tragiskt och pinsamt nog har hans dröm inte gått i uppfyllelse. Det finns mycket kvar att göra för jämställdhet och mänskliga rättigheter både i USA, i andra länder långt från oss men även en hel del här hemma i Sverige. Här brottas vi dagligen med fördomsfulla åsikter hela vägen in riksdagen, hur kunde det ske?

Bevara Sverige speciellt!

Jag drömmer om att Sverige drar nytta av alla olikheter som du och jag har, att vi ser det som tillgångar istället för med rädsla och som hot mot våra “svenska” traditioner.
Kom ihåg att du alltid kan göra något för att våra relationer ska bli bättre. Att skänka pengar till olika biståndsprojekt i all ära men börja med att undvika alla dina fördomsfulla tankar om din granne. När de poppar upp så skaka dig av dem lika lätt som vatten rinner av en gås och tänk istället, vad spännande!
Istället för att tänka nedlåtande tankar om kvinnorna som bär slöja, försök istället att tänka hur spännande deras vardagsliv kan se ut. Vad tycker de om att göra när de är lediga? Och vad äter de för spännande mat? Och mannen på bänken som du inte tror har ett arbete, fundera istället eller ännu bättre fråga hur han hamnade där? Vad gjorde han innan han hamnade sittande på bänken varje dag? Vem vet, kanske får du höra en fantastisk spännande historia om hans liv och kanske får du en ny vän.

Och du, det kostar inget att tänka positivt!

Ett litet steg närmare min dröm

Nyligen anställde vi tre Malmöbor som har polskt påbrå till SkickaTårta.se för att starta upp vår verksamhet i Polen. Istället för att börja med Danmark (eller Norge!) som vi svenskar ofta gör när vi ska expandera våra företag så såg vi möjligheten med tillgången till polsktalande (och tur för oss arbetslösa) i Malmö.

Vad drömmer du om?

Martin Luther King Jr. hyllas över hela världen idag på olika vis, i tidningar, på Facebook, Twitter och på YouTube. Jag vill göra detsamma och även om inte hans drömmar uppfylldes så hoppas jag att mina drömmar uppfylls innan jag lämnar denna planet. Men jag är också nyfiken på dina drömmar…så, vad drömmer du om?