Vill du frilägga bilder men är inget proffs på Photoshop? Då har du kommit rätt!

Här får du steg-för-steg tips som visar hur du kan frilägga en bild med Canva.com.

Med onlineverktyget Canva.com så har jag börjat skapa allt mer content själv i mitt arbete med Content Marketing, även friläggning av bilder och det kan även du göra. 

Det är väldigt enkelt att frilägga bilder med Canva och idag är det en betalfunktion (Canva Pro) men saknar du Canva Pro kan du testa det kostnadsfritt här i 30 dagar (om du sedan vill fortsätta blir du påmind och det kostar sedan ca 130 kr/månad).

Du hittar först en snabbguide här under och sedan lite längre ned går jag igenom varje steg lite djupare. Och vill du ha fler tips på vad du kan göra med Canva.com så läs min guide.

Så här frilägger du bilder och tar bort bakgrund med Canva!

  1. Klicka på Skapa Design
  2. Välj storlek på bild
  3. Välj foto
  4. Klicka på effekter
  5. Klicka på Bakgrundsborttagning
  6. Gör nu egna bildmontage

1. Klicka på “Skapa en design”

Inne i Canva.com börjar du med att klicka på den blå-lila knappen ‘Skapa en design’ som finns uppe till höger (i desktopversionen)

2. Välj storlek på bild

Nu ska du välja storlek på din bild ska vara. Välj någon av Canvas färdiga mallar för olika syften som exempelvis Instagram posts eller YouTube Thumbnail, detta gör du enkelt genom att söka efter mallar i sökfunktionen.

Du kan också ställa in dina egna mått genom att klicka på Anpassad Storlek.

Välj storlek på bild i Canva

3. Välj bilden som ska friläggas

Nu väljer du bilden som ska friläggas, antingen genom att ladda upp ett eget foto eller så väljer du någon av bilderna som redan finns inne i Canva’s bildbibliotek. Du hittar Canva’s bildbibliotek i vänstermenyn, där står det ‘Foton’. Om du inte ser det så klicka på de tre punkterna med texten ‘Mer’ och sedan på ‘Foton’, därefter kommer det att ligga i vänstermenyn.

När du väl har valt en bild genom att klicka på den din bild så flyttas den över till din bild. 

Välj Foton i menyn inne i Canva

4. Klicka på effekter

Aktivera din bild genom att klicka på den och sedan klickar du på effekter uppe i menyn som ligger direkt under toppmenyn, den med vit bakgrund. Bilden måste vara “aktiverad” för att effekter ska synas i menyn.

Klicka på effekter i Canva

5. Klicka på Bakgrundsborttagning

När bilden som du ska frilägga är aktiverad och du har klickat på effekter så klickar du sedan på background remover. 

Aktivera Bakgrundsborttagning genom att scrolla ner lite efter att du har klickat på effekter, du kommer att se lite olika tillägg som går att aktivera i ditt abonnemang.

Klicka ‘Tillämpa’ när Canva har frilagt din bild för att den ska bestå.

Välj Bakgrundsborttagning i Canva

Om du inte kan se Bakgrundsborttagning så kan det beror på två saker, antingen har du gratisversionen och då är den inte tillgänglig och måste uppgradera till Canva Pro eller så har du inte aktiverat funktionen.

Du aktiverar funktionen enkelt genom att scrolla ner i vyn efter att du har klickat på Effekter, då ska den dyka upp längre ner under “Du kanske också gillar”.

Friläggning i Canva är klar

6. Nu är bilden frilagd och kan användas för montage

När bilden är frilagd så kan du nu välja vad du vill göra, ladda ned den som transparent png eller kanske montera in den i ett sammanhang tillsammans med annan bild eller bakgrund.

Gör egna montage med din frilagda bild, i Canva.