• 7 år sedan
  • 4Minutes
  • 855Words
  • 1Views

Demokratin segrade till slut och anti-främlingsfientliga websiten Sverigedemokraterna.de som kämpade mot Sverigedemokraterna.se vann slaget på Google.se med en topplacering som lyckades hålla hela vägen till valdagen. Striden om förstaplaceringen har varit hård och flera gånger har Sverigedemokraterna.de och Sverigedemokraterna.se sett hur den andre har passerat.

Demokratin segrade på Google

Demokratin segrade på Google

Sverigedemokraterna.de lyckades

Upphovsmakaren bakom Sverigedemokraterna.de är hemlig men beskriver syftet med websiten så här:

“Syftet med sajten är inte att begränsa Sverigedemokraternas yttrandefrihet utan snarare att mana alla demokrater att bemöta Sverigedemokraternas argument sakligt i sociala medier. Denna sajt tar starkt avstånd från censur och hot mot politiska motståndare.”

Jag vill rikta ett stort grattis till den hemlige upphovsmakaren för ett smart drag i kampen med att lyfta fram argument och försöka skapa debatt om Sverigedemokraternas politik i kanaler som Google där de som söker efter information även finner alternativa svar.
Även grattis till Sökmotorkonsulten Nikke Lindqvist som engagerat sig ideelt i projektet med att få Sverigedemokraterna.de topplacerad. Lindqvist trodde inte riktigt själv i våras att websiten skulle lyckas nå topplaceringarna i SERP:en när han skrev om Sökmotoroptimeringsarbetet i sin blogg. Sedan i början av Maj intog Sverigedemokraterna.de första placeringen vid sökning på Sverigedemokraterna på Google och sedan dess har kampen varit hård.

Sökordet Sverigedemokraterna får ca 74.000 sökningar i månaden och sökningarna har ökat den närmaste tiden med anledning av att vi närmar oss valdagen. Med största sannolikhet har Sverigedemokraterna.de och dess topplacering hjälpt till att besvara många utav de som sökt svar på sina politiska frågor.

Sverigedemokraterna.de har även fått uppmärksamhet i Sociala Medier och även ett par nyhetssiter som exempelvis Dagens Media har skrivit om kampen på Google.
På bland annat Expressen.se kan man läsa att Sverigedemokraternas hemsida blivit hackad vilket jag anser är olyckligt då det är emot demokratin när man använder medel för att stoppa andras åsikter.

Och en liten parantes till alla nyhetssiter som vill låsa in sina artiklar från Google, artikeln från Expressen.se ligger idag på 4:e plats i SERP:en i den organiska listan. De får troligen en hel del besökare med hjälp av detta och även ännu fler när blogginlägg som denna länkar till dem.

On-Page analys

En enkel analys, sk On-Page Analys av respektive websiternas landningssidan för att se hur pass dessa är optimerad för det aktuella sökordet visar att Sverigedemokraterna.de har gjort ett lysande arbete och får 99 av 100 poäng vid analys med hjälp av analysverktyget Sökmotorkonsult.se, det enda som websiten får poängavdrag för är att websiten innehåller för få antal sidor. Sverigedekomrakterna.se får 86 av 100 poäng och deras undersida “Våra åsikter” får 79 poäng.
Med andra ord har Sökmotorkonsulten Nikke Lindqvist lyckats optimera websiten bäst.

Off-Page analys

En viktig del vid Sökmotoroptimering är det som sker utanför den website som man vill ha upp i topplaceringarna, i sk SERP:en (Search Engine Result Page). Antalet inlänkningar till websiten från andra websiter spelar en stor roll och ju mer relevanta dessa är ju bättre är det för den website som dessa pekar till, i ovanstående fall Sverigedemokraterna.de. Med relevans menas i detta fallet att de sidor som länkarna kommer från bör ha innehåll som är likartat med den sida som dessa länkar till och med Sverigedemokraterna.de är det just sökordet Sverigedemokraterna.

Antalet inlänkningar visar delvis hur stort intresse det är för sidan och många gånger spelar Sociala Medier en stor och avgörande roll i spridningen.
En metod i en Off-Page Strategi (med att skaffa inlänkningar) är sk badges som ni ser här på vänster sida lite längre upp på min website, där har jag lagt upp den lila symbolen med texten “Jag röstar inte på Sverigedemokraterna”.

Vid en enkel analys av de båda websiterna visar det att det är hård konkurrens när det gäller antalet inlänkningar. Med hjälp av Yahoo’s verktyg Siteexplorer så har just nu Sverigedemokraterna.de 28.247 externa inlänkningar medan Sverigedemokraterna.se har 31.022 inlänkningar (85 inlänkningar till sidan “Våra åsikter” vilket är den sida som ligger högst av alla deras sidor på sin website). Med hjälp av SEOmoz.org’s verktyg visar det att Sverigedemokraterna.de har något fler inlänkningar och min snabba studie indikerar att de är fler av relevans och därmed har högre kvalitet.
Även antalet besökare påverkar positivt och den senaste tidens stora intresse för Sverigedemokraterna.de har säkerligen bidragit en hel del.

Off-Page Analys

Off-Page Analys

Pin It on Pinterest

Share This